Bloggen v.6

Vilken kall vecka vi haft den här veckan. Det är vackert och krispigt men tyvärr lite för kyligt tycker vi. Det gäller att vara i rörelse när vi är ute för att inte bli för kalla.🥶


I vårt projekt om rymden har vi lärt oss massa nya saker. Vi har den här veckan forskat om en riktigt kall planet, Uranus. Det är faktiskt mycket kallare där än vad det är i Stockholm den här veckan. Det är cirka -220 grader på Uranus. Det är nämligen planeten som har den kallaste atmosfären i vårt solsystem. Den har väldigt många månar också, hela 27 stycken. Vi lade vattenfyllda ballonger i frysen över natten som vi sedan tog fram dagen efter och utforskade tillsammans. När vi klippt bort ballongen blev det som en iskall planet. Hur känns den? Vad händer om vi häller salt på den? Vi tar blå karamellfärg och använder pipetten för att fånga upp färgen och sedan lägger vi det på isplaneten.

Det sprakar när saltet ligger på isplaneten. Det smälter och blir fina gångar i isen.

Vi har även lärt oss lite om Saturnus, en annan stor planet i vårt solsystem. Den är mest känd för sin vackra ringar. Saturnus har 62 månar och den största heter Titan. Planeten är gjord av gas. Vi skapar en Saturnus och skriver ner det vi lärt oss.

Den här veckan har barnen skapat fantasiplaneter på en stor gemensam målning. Vi fantiserar ofta tillsammans om att det kanske finns en djurplanet eller en legoplanet, ja kanske till och med en popcornplanet. Tänk om det finns flera solsystem likt vårt med bara sådana fantasiplaneter? Vi målade våra fantasiplaneter med pastellkritor och vattenfärger. Det blev bland annat en Svergieplanet, Elsaplanet, Exoplanet, Rosa planeten och många många fler.

Några av våra favoritsånger just nu är ”planetsången”. Det är en sång vi sjunger för att lära oss vad de olika planeterna i vårt solsystem heter samt i vilken ordning de ligger. ”Jag är närmast solen, och jag är Merkurius, jag är Merkurius”

En annan favorit just nu är ”Vatten” av Orkester pop. Vi har därför pratat om vatten i olika former. Vad menas med fast form och flytande form och när vi sjunger ”att samma vatten blir gas” vad betyder det? Vi gjorde därför vattnets kretslopp för att förstå vad dom sjunger i sången. Med hjälp av kokhett vatten, en glasburk och en isbit från gården kunde vi skapa ett eget kretslopp.

Vad händer med isbiten? Hur ser det ut på insidan av glasburken? Hur kommer det se ut på undersidan av locket? Fråga gärna era barn hemma för dom vet svaren.😊

Det var allt för denna gång,

Lotta, Madde, Thelma

En kommentar till “Bloggen v.6”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *