Bloggen v. 7

”Upp med ridån för Barbapapa, upp med ridån, här är familjen Barbapapa, kom på besök hos Barbapapa, dom gör om sig till figurer…ja, så börjar Barbapapasången. De senaste två veckorna har vi fortsatt med färglära i skapandet och kopplat in andra områden i vår läroplan ihop med Barbapapa och hans familj.

Förra veckan kom Barbazoo och ville göra ett experiment med inriktning naturkunskap. Det här gjorde vi:

gahh

Vi färgade vattnet med grundfärgerna i tre av de fyra glasen med karamellfärg.

Barnen fick rita av det vi gjorde. Fyra glas med tre olika fäger i. Vi använde oss av blyertspennor och färgkritor resp kritor. Är det något vi har erfarit så är det detta: om man vill ändra i sin teckning så går det bäst att sudda ut blyertspenna och färgpenna. Tuschpenna däremot är ju kul att rita med men hopplös att sudda bort när man ritat ”fel”

Sen satte vi en vit tulpan i vardera glas och därefter fick de ställa sina egna hypoteser utifrån frågan ”vad tror ni kommer hända med tulpanerna?”

Två trodde de skulle dö eftersom vattnet blev färgat och smutsigt, en var helt övertygad om motsatsen ”- inte dö, kommer leva”. Två andra konstaterade snabbt att tulpanerna skulle växa och bli längre.

När vi två dagar senare tog fram brickan igen blev de alla förvånade och såg att två av tulpanerna blivit färgade av det vatten de stod i. Frågan var nu hur det kunde komma sig. Fråga era barn hur det gick till. I den här undervisningen som var planerad utifrån naturvetenskap fick vi även in matematik, språk, kommunikation och skapande. Dokumentationen fr detta går att beskåda i Galaxen.

Barbazoo gjorde stjärnor i färgen gul tillsammans med våra yngre Isbjörnar. Stjärnorna förknippades såklart med sången ”Blinka lilla stjärna” som vi sjöng medan vi färglade och limmade ihop våra stjärnor. Limstift är ett kärt redskap för de yngsta och att sedan limstiftet åker upp och ned i sin cylinderformade behållare när man skruvar på botten är en fantastiskt rolig upptäckt. Däremot är smaken inte lika fantastisk…

I onsdags ägnades undervisningen åt teknik och redan på bussen undersöktes just det…fast det gick utanför den planerade undervisningen 🙂
Vardagsteknik kan vara väldigt spännande och det är fascinerande att se våra yngsta sitta och undersöka genom att pröva och fundera på hur ett säkerhetsbälte fungerar och den enorma lyckan när man lärt sig hur man sätter ihop det. Vi lovar att man hinner spänna upp och sätta ihop det fleeeeera gånger under bussresan.

Väl i skogen ville Barbaflink visa barnen ett lååångt måttband som han ville att barnen skulle rulla ut mellan två träd. Barbaflink stod vid det ena trädet, i slutet av måttbandet och barnen vid det andra trädet. Vi turades om att kasta en kotte mot Barbaflink och läste sedan av på måttbandet hur långt vi kastade. Här användes orden kort, långt, längre och att det blir högre och högre nummer på måttbandet ju närmre Barbaflink vi kommer. Ett måttband är en bra teknisk pryl som man kan använda till mycket.

Här läser vi av hur många cm kotten kom

I veckan gjorde vi en matematisk övning, även denna med Barbaflink, nämligen Prick till Prick. Det var lätt när man skulle dra ett rakt streck mellan siffrorna som låg i en rak linje, men lite svårare när det blev sicksack. Svåraste utmaningen var en stjärna med fem uddar. För att tydliggöra det, gjorde vi på detta sätt i skogen.

Det gick bättre när vi gjorde det tillsammans och när vi gjorde det med pinnar i skogen. Barbabarnen hjälpte till och Barbaflink fick ligga i mitten.

Med våra yngre Isbjörnar tar vi vara på stunden vi har att röra oss i ojämn terräng. Vi erövrar stenar genom att ta oss upp och sedan modet att ta oss hoppandes ned. Vi hittar stockar som vi vill balansera på även om vissa är väl utmanande, men viljan finns, så det är bara att testa. Att sitta ner på marken och undersöka på kottar och underhållas av det kompisarna sysslar med är också en härlig och rolig upptäckt, för vissa kompisar gör ju väldigt tokiga och roliga saker i skogen så man skrattar högt. (Här skulle vi gärna vilja lägga in ett ljudklipp på det, så det får vi lära oss till nästa gång). Språka i skogen gör vi bl a genom att sjunga sånger om djur och insekter som finns i skogen liksom leka Bockarna Bruse på bron. Den här veckan hittades det fina kottar pinnar som vi kommer göra en naturmobil utav. Hur den blir får ni se senare.

Nu tar vi helg och önskar er en riktigt skön en. Ses igen efter helgen, första dagen på veckan, den gröna som heter….ja, det får vi klura på under helgen.

Bettan Tina Gun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *