Bloggen v 7

Pandabjörnarna har fortsatt att arbeta med sagan om Guldlock och de tre björnarna. De har tidigare målat egna björnar som rekvisita vilket var mycket uppskattat.

Nästa steg blev att skapa grötskålar till våra tre björnar. Barnen fick vara med att riva papper som vi la i en skål med vatten så vi fick en pappersmassa. De fick sen hjälpa till att trycka ut pappersmassan i en skål som blev lilla Björns skål. Det var spännande att få känna på pappersmassan. En del av barnen tyckte den var kall,nån annan sa att den var blöt och en annan ville smaka på den. Vi kommer fortsätta att göra skålar till mamma Björn och pappa Björn.

Appropå rekvisita, tidigare vecka använde de sina målade pappersbjörnar och dramatiserade med, den här veckan fick de själva vara björnar och Guldlock. Spännande var det att få spela teater. Vem som skulle spela vem gjordes upp utan problem och på ett demokratiskt sätt. Sen satte vi igång! Att vara björnmamman stod högt i kurs, likaså rollen som Guldlock. Mamma Björn fick ju möjlighet att koka gröt (corn flakes) och hälla upp den i skålarna. Guldlock fick ju äran att då äta av gröten…speciellt en Guldlock åt mycket av corn flakes-gröten och tyckte det var sååå gott! Pappa Björn var inte lika roligt att vara, men det gick an om man fick vara Guldlock efteråt. Viktigt var också att jag som berättade sagan (Bettan), beskrev Mamma Björns säng med rätt ord enligt sagan. Vi har definitivt blivande skådespelare, sufflörer och en och annan som gillar att se till att rekvisitan finns på plats (läs corn flakes).

När vi avslutat vår dramatisering gick barnen och hämtade sina målade björnar och fortsatte sagan på egen hand. Tanken var att vi skulle ha tagit med oss rekvisitan ut till skogen, men just vår skogsdag, var inte vädret på vår sida.

här fortsätter de leka sagan med sina egna målade björnar.

I måndags var det Alla Hjärtans Dag och då fick Panda- och  Isbjörnarna skapa kort till någon de tycker om. Vi pratade om vad Alla Hjärtans Dag betyder för barnen. Till slut kom vi fram till att ”vi ska vara schyssta kompisar”. De fick klippa ut och stämpla hjärtan på utsidan av kortet. Efter det fick de välja att rita någonting i kortet eller trycka händerna med färg så att det blev ett hjärta. 

Forskargrupperna

Gruppen som forskar om troll har den här veckan pratat om vad en saga är. Vi lärde oss att en saga ofta börjar med ”Det var en gång” och slutar med ”Snipp snapp snut”. Vi pratar om att det är en början, handling och ett slut. Vad är en handling egentligen?

Vi sjöng sången ”Ett gammalt fult och elakt troll” tillsammans. En sång många av barnen kände igen från Bolibompa😊 Sången är som en berättande saga om ett troll som kom till landet i en luftballong. Det gamla trollet hade en gammal katt som var så stor som hela Kattegatt.

Vi skrev sedan egna sagor i mindre grupper som barnen dramatiserade. Till rekvisita användes pinnar, stenar, kartong, rullar och mycket annat. Barnen använde sina egentillverkade troll och leksakstroll i sitt berättande.

Vi avslutade med att leka ”Pomeripossa”, en gammal trollmadam som förvandlar alla till stenar och gömmer en kompis under mossan. Vem har Pomperipossa gömt under mossan den här gången?

Den grupp som utforskar om Stenåldern förflyttades tillbaka till Stenåldern. Berättelsen ( som är i röd text) började kring lägerelden.

”-Kvällen nalkades och kvinnor och barn gick och lade sig medan männen satt kvar vid lägerelden och pratade om hur morgondagens sökande efter föda skulle läggas upp. Efter en stund gick även de till sängs. När morgon började gry försåg sig männen med olika redskap för att bege sig ut och fånga mat till kvinnorna och barnen. De bar kläder och skor som kvinnorna sytt av djurskinn.

kläder sydda av olika djurskinn

Kvinnorna i sin tur gick ut och plockade bär och växter som de gjorde dryck av”.

Det var spännande att kliva in i en roll och följa en berättelse.

”-När männen kom tillbaka från jakten hade de med sig 200 fiskar och en björn de hade fällt. Fiskarna hängde de upp för att torka och björnens alla delar tog de reda på”.

fiskar på tork

”-Det hade fått en inbjudan från en annan by, det skulle bli fest och nu blev det till att skapa smycken i lera”.

Hur skulle man kunna platta ut en lerbit? Kavlar fanns inte…. vi kom fram till att vi kunde använda våra händer, pinnar och stenar till att få lerbiten plattare.

Snipp snapp snut nu var bloggen slut!

Trevlig helg

Bettan. Emma. Malin. Nathalie

En kommentar till “Bloggen v 7”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *