Bloggen v.8

Hej Bloggen,

Att jobba projekterande, är det många förskolor som gör idag, vilket vi också gör och har gjort länge. Det kluriga med att jobba på ett sådant sätt är att hålla projektet levande och intressant för alla barn under en lång tid. Det är viktigt att vi pedagoger inspirerar alla barn i sitt undersökande så att deras nyfikenhet och tankar hålls vid liv. Vårt förhållningssätt utmanar barnen i deras olika teorier för att lärandet ska leda vidare. Vårt projekterande utforskande arbetssätt utgör förskolans undervisning och bidrar till att barnens förmågor utvecklas här på Björnen.

I vårt projekt om rymden ser vi att alla barn utmanas och vill veta mer. Vilket är jätteroligt. Vi kommer i veckans blogg berätta mer om hur vi ser det.

Barnen har fått skapa egna solsystem med hjälp av schabloner och tandborstar. Ja ni läste faktiskt rätt😊

Vi började med att måla varsin bakgrund svart. Finns det olika svarta färger? Hur blir det om man målar med vattenfärg, eller blir det bättre med flaskfärgen? 

Efter det gör barnen egna schabloner av färgad kartong och cirklar i olika storlekar. ”Det ser ut som en ostskiva”Det var väldigt klurigt att klippa ut cirklarna utan att det går sönder. 

Nu var det dags att plocka fram tandborsten. Vi använder oss av skvätteknik för att måla våra planeter. Det blev verkligen en succé, att skvätta färg är sååå roligt.

Sen skapades det ringar av folie runt några av planeterna.

Barnen har med hjälp av våra digitala verktyg fått utforska olika stjärnbilder på himlen. Med hjälp av appen Star map har de letat efter olika stjärnor. Genom att hålla upp ipaden mot taket så ser man samma stjärnor på skärmen som på himlen. Appen känner av var du är med hjälp av paddans gps och kompass. Det går även att se planeter och vår måne.

Vi jämför med vår egna stjärnbild vi jobbat med för att se om det är samma på himlen.

På skridskobanan i veckan lekte vi planetkull tillsammans. Här gäller det att åka snabbt på skridskorna och se till att inte Tina hinner kulla oss. När hon kommer nära sätter vi oss snabbt ner på isen och säger en planet i vårt solsystem. Då får hon inte kulla oss. Tur att vi kan alla planeter så bra.

Vi lekte också vem är rädd för ”Marsianen”? ”Inte vi”. Det gäller även här att akta sig för Tina som är en Marsian. Om hon lyckas kulla någon av oss blir vi också Marsianer.

I förra veckan så hände det något spännande i rymden. Då kom nämligen en rymdsond fram till Mars efter en väldigt lång resa. Tillsammans såg vi en kort film då vi fick se hur det gick till då den landade. Vi lärde oss att det kommer att att ta nio år tills den är tillbaka hos oss på jorden igen. Det var en tanke som var svår att ta till sig för barnen, att de då kommer att vara tonåringar då.
Många var nyfikna på om rymdsonden kommer att hitta något liv på Mars.
-Eftersom det funnits vatten där så kan det nog finnas något som lever.

Många av barnen har fastnat för det pillriga och tålamodsprövande i att göra pärlplattor med olika motiv med inspiration från vårt projekt. Vi får se raketer, planeter och stjärnor. Det finns till och med de barn som utmanar sig lite extra genom att själva göra ritningar själva och skapa på det sättet.

När vi var i Hälsingehöjden så gjorde vi en rymd-lek för att visualisera hur solsystemet är uppbyggt. Alla barnen fick vara varsin planet eller måne som skulle snurra runt solen som vi placerat i mitten av bandyplan. Merkurius fick börja att gå ganska snabbt runt solen medan dvärgplaneten Pluto fick vänta till sist och göra en mycket större och långsammare bana. Det var inte helt enkelt att få det att fungera, särskilt när månarna i sin tur ska snurra runt sin planet.

När vi kom hem till förskolan så tittade vi på det vi hade filmat då vi föreställde solsystemet, och vi såg även en kort film som visade hur de olika planeterna förhåller sig till solen och varandra.

Vi ser allmänt att barnen tar till sig projektet genom att leken ofta styr in mot rymden. Det byggs rymdraketer av magneter och annat material, medlemmarna i familjelekarna är marsianer och ute på gården så byggs startramper till raketer som ska till både planeterna i vårt solsystem och även till exoplaneter.

Nu hoppas vi att ni får en härligt i helgen med många plusgrader och sol.
Barnen kanske kommer att informera er om att solen är vår största stjärna och viktig för oss 😀

Lotta, Madde och Thelma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *