Bloggen v3

”det var så roligt jag börja skratta, det stod en snögubbe i mitt rum. Han hade knappar och morotsnäsa och stora hatten den satt på sne….”

Ja, under våra två första veckor har snön kommit, smält undan och kommit tillbaka. Tänk att vi hann åka stjärtlapp en gång innan snön försvann. Igår kom den som tur var tillbaka, så nu kan vi förhoppningsvis åka vid flera tillfällen. Vi hann inte ta några foton, för det var fullt upp med att åka ihop med barnen, visa var de skulle gå upp när de åkt ner för att inte vara ivägen för de som skulle åka ner och hjälpa en och annan att hämta stjärtlappen som ”bara” åkte ner av sig själv!!! Konditionsträning fick vi alla, det kan vi lova. Promenaden tillbaka till förskolan gick i olika tempon. Benen i långsamt tempo och munnen i det motsatta. Vi hade mycket att delge varandra om vårt åkande i backen!

Vi har liksom de stora Björnarna pratat, läst, sjungit och skapat i vinterns anda. Våra snögubbar gjordes på liknande sätt för både Pandabjörnarna och Isbjörnarna. Isbjörnarna fick däremot klippa sina egna fyrkantiga vita lappar. Först i längder och sedan i fyrkanter. Pandabjörnarna fick färdigklippta fyrkanter att limma på en rund cirkel. Det blev en repetition av formerna, av att använda lim i olika former, fast och flytande och självklart en jämförelse av snögubbens kroppsdelar med sina egna kroppsdelar. Har snögubbar ben? Vi pratade olika klädesplagg som hör årstiden till. Snögubbarna fick också några av de vinterkläder vi människor har, halsduk och mössa/ hatt. Alla ritade själva formen på mössa/ hatt och halsduk till gubbarna.

Några av Isbjörnarna skrev även skyltar till sina snögubbar.

Hur blir det snö och vad är snö? Jo, när vattenånga i molnen möter kall luft bildas det som på sommaren blir regn, till snöflingor eller som vi också säger, snöstjärnor. Att moln fylls av vatten och blir till regn hade de koll på, för vattnets kretslopp kom de ihåg när vi började prata om det. Tänk att ingen snöstjärna är den andra lik, precis som vi människor. Fram med papper och sax igen, ett tekniskt verktyg som finns i vår vardag. Pandabjörnar fick tillverka snöstjärnor och snötavlor av nya material som persenterades. Jo, limmet fanns såklart med och tänk att det också är vitt som snö! ” det e vitt”

Eftersom vi har en grupp som heter Isbjörnar så gjorde de isbjörnar med hjälp av sin hand. ”- titta, tummen blev isbjörnens huvud”. Alla visste att isbjörnen lever där det är snö och kallt, men ingen hade sett en levande isbjörn, så vi tittade på en kort videofilm om isbjörnen och dennes ungar.

Vi spelade även spel som gick i vinterns tecken och läste en bok, som vi nog får sortera in bland favoritböckerna om Pandabjörnarna får bestämma. Vi kan den nästan utantill!

Nu önskar vi er alla en fin avslutning på denna vecka!

Bettan Emma Malin Nathalie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *