Bloggen vecka 10

Tänk vad härligt det är nu när det äntligen är ljust på morgonen och på eftermiddagen när vi är ute. Det är mysigt att höra fågelkvitter och att solen faktiskt värmer lite, våren är på ingång😊

Den här veckan fortsatte vi med vårt arbete i de olika forskargrupperna. Den gruppen som jobbar med en tidsresa har ju som ni läst tidigare hamnat på vikingatiden. Vi har pratat om att det fanns olika sorters vikingar, det fanns bland annat vikingar som var hantverkare, bönder och plundrare. De skapade alla sin redskap själva. De dekorerade gärna sina saker fint också. Så nu har vi skapat egna sköldar av kartong och folie. De har dekorerats fint.

Den här veckan har vi även pratat om hur vikingar kunde se ut. Att de hade hjälmar och ofta långt skägg var det några av barnen som var riktigt säkra på. Så det har även skapats vikingar av papptallrikar och garn.

Det var lite klurigt att få dit håret och skägget men vi kämpade på.
Vi har även hunnit prata om att vikingarnas skrift kallas för runskrift och att deras alfabetet såg lite annorlunda ut i jämförelse med vårt.

Vi gjorde sedan egna namnskyltar i lera och ristade in runorna med hjälp av en grillpinne. Nu ligger dessa på tork och ska sedan målas.

De som har projekt om troll blev allt väldigt förvånade då det dök upp två livs levande troll här på förskolan. Det var två systrar som hette Trulsis och Trulsa och som ibland var bästa vänner, och ibland tjafsade och pratade i munnen på varandra. Trulsis hade dessvärre tappat bort sin svans och var förstås ledsen över det, eftersom det är i svansen som all klokhet och styrka finns. Vilken tur att våra vägar ledde oss till svansfabriken där det gick att fläta sin egen svans! Alla småmänniskor flätade för glatta livet. Blå, gul, grå, blå, gul, grå, blå, gul och grå tills det blev en helt perfekt svans som kunde sättas fast på baken.
”Arbetspasset ” avslutades med leken Pomperipossa som gömde barn under sin mossa och en bok om en pojke som blev förvandlad av en trollkarl. Lite läskigt och spännande!

I tisdags så åkte Grizzlybjörnarna till Uggleparken i Kristineberg.Vi tog tunnelbanan dit vilket var spännande och första gången på väldigt länge. Många regler att följa, Stå en och en i rulltrappan, när vi går på så måste vi vara snabba och gå och sätta oss. Ja helt enkelt många nya intryck.

”Här bor min mormor” var det någon som sa när vi åkte förbi Fridhemsplan. Vi såg även en stor sol gjord av trä i tunneln vid Thorildsplan. 

Framme vid Uggleparken så började vi där det var två stora ugglor med långa och höga rutschkanor. Några klättrade upp direkt medans några tyckte det var läskigt. Men ingenting är omöjligt, så efter ett tag så hjälpte barnen varandra och så klart var vi vuxna med. En fot i taget och till slut stod de på toppen. Vilken känsla att klara utmaningen som denna park erbjuder. 

Parken har tre delar och såklart ville vi prova alla. Det finns stora insekter att klättra på och gå in i. Det var svampar och blommor att klättra upp på.

Här tränades verkligen koordinationen och grovmotoriken ordentligt. När vi varit där hela förmiddagen och alla hade fått tagit sig ett ”sista åk” så begav det sig tillbaka till Björnen för en välbehövd lunch.😊


En dag så skulle vi gå till det stora blå huset på Hötorget, Konserthuset. Några barn hade varit där tidigare, medan för andra var det en ny upplevelse. Eftersom vi jobbar med bokstäver och Majas alfabetssånger, så passande det ju perfekt då det skulle vara en konsert med kungliga filharmonikerna och en barnkör som skulle framföra en del av dessa sånger.
Det var spännande att komma in i den stora lokalen med högt i tak och mycket att titta på. På scenen stod stolar och notställ och vartefter fylldes den med människor med olika instrument.
Därefter kom en jättestor kör, säkert över hundra barn, in och ställde upp sig. Musiken startade och plötsligt var hela lokalen fyllt av toner från samtliga instrument. Kören tog i ordentligt och vackra sånger som vi kände till nådde våra öron.
Mellan musikstyckena så berättade en man om de olika instrumenten som fanns och vi fick höra dem en och en.
Konserten var uppskattad och flera barn fick mersmak och tyckte att vi borde gå dit snart igen!

Så var det äntligen dags för gympa på Friskis och Svettis igen, tjoho vad glad vi är över det. Tänk att vi har en stor gympasal att springa runt i, så härligt. Den här veckan började vi med att värma upp kroppen, sedan lekte vi lite lekar och gjorde stafetter på olika sätt. Vi gjorde även en klurig hinderbana. Vi klättrade över, kröp under och balanserade.

Vi avslutade gympan med favoritleken moroten, där gäller det att samarbeta så att bonden inte lyckas dra upp alla morötter i sitt morotsland.

Avslutar denna veckas blogg med några härliga bilder som påminner oss om att våren snart är här!

Cyklarna behöver tvättas
Glass- och korvkiosken öppnar

Det var allt för denna gång, ha en härlig helg☀️

Inkan, Lotta & Madde

En kommentar till “Bloggen vecka 10”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *