Bloggen vecka 12

Då vi under detta läsår sett ett stort intresse av skriftspråket så har vi ju jobbat med det en hel del på olika sätt.
Många läser ju redan och andra ligger i startgroparna. Vi pratar om bokstävernas ljud, rimord och sammansatta ord.
Självklart blev vi glada då vi fick veta att det faktiskt fanns en dansteaterföreställning som handlade om just alfabetet och glädjen i att förstå att bokstäver ihop, bildar ord, som sedan i sin tur bildar meningar och som slutligen kan bli så mycket som en hel bok!
Spänningen var stor då vi skulle ut och åka tunnelbana, hela sju stationer, till Skanstull. Vi delade in oss i små grupper och begav oss ut på resa. Väl framme blev det en promenad i solskenet till Renstiernasgatan.
Två tjejer dansade och lekte med bokstäver och ord och vi i publiken fick vara med och bland annat forma våra kroppar till begynnelsebokstaven i våra namn.
Efter drygt en halvtimme så var förställningen över och vi tog oss hem igen på samma sätt.

Det vi lärde oss på teatern tog vi sedan med oss ut i skogen den här veckan. Vi delade in oss i grupper och fick sedan olika uppdrag av ”Bokstavsbyrån”. En uppgift var att tillsammans bilda en bokstav av våra kroppar. En annan var att leta efter något i skogen som börjar på bokstaven B.

Sen skulle vi leta efter något i skogen som har bokstaven E inuti sig. När vi klarat av det uppdraget blev det lite klurigt, för då skulle vi bygga bokstäver av naturmaterial.

Sen skulle vi bilda ord tillsammans. Det bildades ord som apa, jag och ett lite längre ord alfabet.

Det var så otroligt mycket myror i skogen den här veckan vilket blev väldigt roligt. I början var det många som skrek och var lite rädda för dom var verkligen överallt. Sen vände det, det började byggas ett hem till myrorna.

Sen blev det en förskola, ett myrsjukhus och till sist hade vi en begravning för några av myrorna.

Den här veckan har vi även rockat sockorna tillsammans. Genom att ta på oss omaka strumpor hyllar vi olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Vi sjöng rocka sockornalåten tillsammans. Vi pratade om att det är bra att alla är olika.

Forskargruppen Tidsresa

Vi fortsatte med våran runsten som vi målade förra veckan. Undervisningen startade upp med att vi tittade på en kort faktafilm om runstenar och runskrift. Vi fick veta att man använde mejslar för att rista in skriften och att det gick åt två mejslar om dagen för att rista in en längre text i stenen. När vi tittade närmre på runstenarna såg vi att på de flesta stenar ringlade det en inristad orm, denna ormen var där för att jaga bort ”onda andar”. 

Vi kom överens om att måla en orm kom gemensamt fram till en text som ska stå inuti ormen med runskrift. ”Gudarna Tor, Frej, Oden och Freja behöver sina ögon för att se Ymer”.

Då även ett stort intresse finns för spel så krokade vi i det med vårat projekt. Vi skapar ett ”memory” med stenar där både bokstäver från runskrift och från vårt alfabet fanns med. Nu gällde det att para ihop exempelvis ett runskrifts ”A” med ”A” från vårt alfabet.

Forskargruppen för isbjörnar och brunbjörnarna har denna vecka samlats runt sång och musik och skapande.
Vi har sjungit om att vi kokat trollesoppa som förutom vatten också innehåller grodor och ormar. Lite halvläskigt men spännande ändå!


På vår Trollvägg hade det helt plötsligt dykt upp konturerna av ett stort troll, och även sex små runda trollansikten som stack upp ur mossan.
Dessa behövde förstås få ögon, munnar, öron och hår.
Skapandet startade och vi fick se prov på stor kreativitet och fantasi när alla olika detaljer kom på plats.
Som ni kan se på bilderna nedan så växer trollskogen så det knakar och vem vet, kanske dyker det upp ännu något mer framöver.


Det var allt för oss denna vecka. Vi önskar er en härlig solig helg och hoppas att väderprognosen är felaktig så att vi får fortsätta att njuta av sol och värme även nästa vecka.

Inkan, Lotta och Madde

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *