Denna vecka har vi konstnärstema då alla barn får bekanta sig med några olika konstnärer.
De som de äldre björnarna har koncentrerat sig på är Van Gogh och Monet.
Målningen med solrosorna av Van Gogh valde vi att ha som modell då vi skapade en målning med pastellkritor, vattenfärg och gult papper. Vissa använde även bruna trådbitar för att få till fröna i mitten. Ett skapande i flera steg, som lyser upp inne på förskolan.

Målningen ”Den japanska bron” av Monet målade barnen med vattenfärger och pastellkritor. Innan vi började måla blandade vi till sockervatten som fick stå och svalna lite innan vi började måla. Först täcktes hela pappret av sockervatten.
När vi sedan började måla med vattenfärg på sockervattnet hände det något spännande..
När målningen torkat tog vi fram pastellkritorna och ritade till bron över näckrosdammen.

Som ni säkert minns så är intresset för myror 🐜 väldigt stort hos de äldre barnen just nu. Därför har vi valt att fokusera på dessa kryp när vi åker till skogen. Den här veckan har vi lärt oss att myran luktar med sina antenner och att den andas genom hål som sitter på mellankroppen. Visste ni förresten att det finns myror som har en gadd på sin bakspets? Vi vet ju sedan tidigare att de precis som oss gillar sötsaker, så vi tog med oss lite av de överblivna sockervattnet till våra myrkompisar. Vi skulle se vad som hände om vi målade en bokstav på ett papper med sockervatten och sedan gav det till myrorna.
Nästa vecka ska vi lära oss mera om dessa intressanta småkryp.
Grizzlybjörnar
Förra veckan tog vi våran tidsresa till 1800-talet.
Vi tillverkade våra hus där vi kunde tänka oss in att vi bott i. Var vi bönder som bodde på landet, borgare eller arbetare som hade flyttat in i storstan?
Vad odlade bönderna? Potatis kom vi fram till att det var en väldigt billig föda.
Det odlades vete och hade man kor och höns kunde man ha tillgång till både mjölk och ägg.
Tillsammans smakade vi på raggmunkar, där dessa ingredienser ingår. Någon tyckte att det var gott, ”Det smakar som pannkakor och pommes på samma gång” Någon annan tyckte det smakade konstigt.
Praktiska uppgiften var att skriva och klippa ut en familj som bor i huset vi gjorde förra veckan. Vi använde oss av olika material som kartong papper och lim för att skapa våran familj.
En Sverige karta ritade vi så vi kunde se var vi valt att bo.
Hur stor var våran familj, har vi några djur?
Någon sa att de har kor, katt och hund.
Vi pratade även om att de flesta var självförsörjande. Vad betyder det? ”Oj det var ett svårt ord”
Tillsammans kom vi fram till att 80% av bönderna var det. Hur många var vi på våran aktivitet? Vi räknade att vi var 10 personer och om vi levt då så hade ca 8 stycken av oss varit bönder 🙂
Vad tillverkades i stan, och vad hade människor för yrken?
Smed, sotare, hantverkare.
En del tillverkades för hand men nu fanns det även fabriker som människan använde sig av.
I forskargruppen för brunbjörnar och isbjörnar har vi denna vecka fortsatt med arbetet med fabler som vi påbörjade förra veckan. Denna gång hörde vi historien om ” Lejonet och musen ” och den om ”Haren och sköldpaddan”. Vi jobbade i tre smågrupper och hittade på alternativa slut till fablerna.
– Lejonet och musen kunde ha delat på en ost så blev båda mätta.
– Sköldpaddan kunde ha använt harens öron som en katapult och skjutit iväg sig själv och på så sätt kommit först i mål.
Vi har berört begreppet budskap och förklarat att alla fabler har ett sådant.
Vi avslutade med att alla fick rita ett eller flera fabeldjur med akvarellpennor och sedan måla över med vatten på smala penslar.
Trevlig helg önskar Madde, Lotta och Inkan ☀️
Även hemma har vi fått mycket myrkunskap levererat 😂