Bloggen vecka 20

Välkomna till veckans blogg och en inblick i hur mycket härligt vi upplever tillsammans.

I skogen är det fortfarande intresset för myrorna och deras liv som är det som så gott som alla tycker är det mest spännande.
Det byggs hus och förskolor till dem och fantasin saknar gränser i vad som händer i myr-världen.
Denna vecka hade vi tagit med oss lupparna så vi på detta sätt kunde studera dem, så att säga på ett närmare håll.
Att se små kryp förstorade är spännande för en del, och lite skrämmande för andra. Tur ändå att luppen är en plastburkar med förstoringsglas. Det känns tryggt att kunna stänga burken när bilden blir så stor. Självklart har luppen små hål så insekterna som blivit infångade får syre och kan andas.
Att man ska vara snäll mot djur och natur vet vi ju sen länge.

Det leks ju också väldigt mycket i skogen, och självklart blir leken annorlunda än på förskolan t.ex då det finns traditionella leksaker. Lekarna varierar mycket och senast var en lek ” Fången i trädet”.
Tre barn blev då inne på den leken att de gick hem till förskolan på eftermiddagen och skrev en bok med just den titeln.

Som en uppföljning av våra egna tolkningar av van Goghs solrosor, så har vi nu planterat solrosfrön som förhoppningsvis kommer att resultera i en fin planta. Dessa kommer hem innan vi stänger för sommaren och kan pryda era hem.

Forskargruppen troll

I förra veckan så påbörjade vi ju ett skapande som var knutet till ordspråk med liknelser från djurriket.
Detta har vi avslutat denna vecka, men inga bilder kommer att visas här. Anledningen till det är att vi faktiskt vill ha några små överraskningar kvar tills ni är välkomna på utställning om en månad.
Spontant kom det fram sammansatta ”djurord” från flera barn.
– Latoxe och lysmask var två av dem.
Lämpligt nog så har vi ett spel där vi övar på sammansatta ord och innebörden i dessa. Ord skrivna separat betyder en sak men ihop med ett annat blir meningen en annan.
Många aha-upplevelser blev det under spelets gång.

Vi har också pratat om åt vilket håll vi läser och vikten av att orden kommer i rätt följd. För att lättare göra det begripligt så provade vi med en mening.
BETTAN TYCKER OM GODIS.
TYCKER BETTAN OM GODIS.

Frågan var då, betyder det samma sak om vi ställer orden i olika ordning?
Nej förstås inte, var alla överens om.

Forskargruppen som jobbar med Tidsresan har den här veckan pratat om vad vi tror händer i framtiden. Vi diskuterade kring de olika uppfinningarna vi forskade om förra veckan. Vad tror ni om cykeln i framtiden? Hur kommer den se ut? Hur kommer bilen fungera och se ut? Vad kommer hända med telefonen? Den här gången tränade vi på att skriva vår text med hjälp av digitala verktyg. Det var lite knepigt att hitta alla bokstäver.

Vi valde att tänka år 2060, alltså när barnen är ungefär lika gamla som sina föräldrar är nu. Vi tror att cykeln går på el och blåbärssaft. Den kommer ha en skärm istället för styre och man kommer sitta mera bekvämt ien skön stol. Bilen kommer gå på el och den kommer inte ha någon ratt utan styras med hjälp av knappar. Mobilen kommer bli mindre och ha en bättre kamera. Den kommer inte behöva laddas och vara bättre helt enkelt. Barnen ritade även hur de tror att de kommer se ut.

Den här veckan har vi firat förskolans dag tillsammans. En dag då vi stolta går i en parad och sjunger tillsammans. Ge mig ett S, ge mig ett E, ge mig ett B…….

När vi kom fram till vår gräsplätt i närheten av Vasaparken gjorde vi lite roliga lekar tillsammans. Vi samarbetade och hjälptes åt så att ”Björne” kunde få vatten. Vi sprang en evighetsstafett och balanserade en potatis. En av alla favoritlekar var ”Kinesiska muren”, där det gäller att smita förbi vakterna som står på muren och försöka ta skatten på andra sidan med sig tillbaka hem igen.

Vi avslutade dagen med en tipspromenad på förskolan med lite luriga frågor om allt möjligt. Hur många pedagoger var det på förskolan idag? Vilken årstid är det nu? Laget som vann tipspromenaden fick sedan ett pris. Frågan var nu skulle dom välja att äta upp allt själva eller valde dom att dela med sig till alla sina kompisar i de andra lagen🤔

Det var allt för denna gång. Trevlig helg,

Lotta och Madde

En kommentar till “Bloggen vecka 20”

  1. Jag hämtade när barnen kom från tipsrundan och barnen riktigt lyste av glädje och spänning över att få veta vilka som vunnit tipsrundan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *