Bloggen vecka 36

Hej på er alla bloggläsare,

Så kom värmen tillbaka ett par dagar, så härligt. Vi har därför passat på att äta mellis ute i veckan. Tänk att allting smakar så mycket godare utomhus, är det inte konstigt😊

I vårt kompisprojekt har vi med de äldre barnen lyssnat på sagan om Vännerna i Kungaskogen. Den handlar om ekorren Snick och igelkotten Snack som ska bygga en koja i Kungaskogen. De inser snart att de behöver verktyg för att kunna bygga kojan, men ingen av dom har verktyg så de går till Raffe räv och frågar om de får låna hans verktyg. Raffe räv säger nej och Snick och Snack går ledsna därifrån.
Vi diskuterar tillsammans, hur tror ni det kändes när Raffe räv sa nej till Snick och Snack? Varför tror ni han sa nej?

Vidare i sagan stöter Snick och Snack på flera kompisproblem, bland annat får kaninen Bitis inte vara med i kojbygget och hon blir retad och ledsen. Många bra diskussioner har vi haft tillsammans med barnen denna vecka.

I måndags började barnen att göra sina vindsnurror. Dessa snurror kommer bli fredssnurror som vi gör i ett årligt återkommande projekt med alla barn på förskolan. Vi och många andra skolor och förskolor i världen uppmärksammar ”Pinwheels for peace” den 21 september. Vi tillverkar egna fredssnurror och sjunger kompissånger som barnen valt. Detta kommer vi göra tillsammans i Vasaparken.

Hur gör man en vindsnurra egentligen? Vi börjar med att repetera de matematiska formerna rektangel och kvadrat. Hur ska vi göra för att pappret ska bli kvadratiskt och vilket mätredskap använder vi?

När vi fått till formen är det dags att färglägga och dekorera vår snurra med lite färg. Några barn ville använda sig av pastellkritor.

Nästa vecka ska vi jobba vidare med våra snurror och få dom att snurra. Hm det blir lite klurigt…

Nu har vi börjat igen med en av veckans höjdpunkter både för barnen och oss pedagoger, nämligen skogen.
I skogen finns det inga givna lekar eller material så fantasin får fritt spelrum, och det är verkligen något som vi uppmuntrar och är engagerade i. Vår koja som vi haft under förra läsåret var dessvärre nermonterad, men det var inga sura miner över det, utan vi fortsatte bygga på en ny redan påbörjad koja. Denna tyckte barnen egentligen var bättre eftersom man kunde gå ut och in i den från flera håll.


Våra bekanta Snick och Snack hade tappat bort varandra och fem kompisar till i vår egen kungaskog, så vi fick ett uppdrag att sammanföra dem igen. Alla hjälptes åt så vännerna efter en inte allt för lång stund var hittade och återförda till platsen där vi samlas i skogen.
Vi passade då också på att repetera boken och pratade om vad som hände och hur de olika figurerna reagerade.

Sista dagen på veckan så började vi ute på gården med musik och dans. Vi kan se ett stort intresse av båda delarna så om intresset fortsätter så kommer vi att ha det som ett fast inslag varje fredag morgon.
Dansen som vi bekantade oss med denna gång var jenka.
Höger, höger, vänster, vänster, ett hopp fram, ett hopp bak och slutligen tre hopp fram. Då han håller varandra i axlarna så är det viktigt med kommunikation och samarbete. Inte helt lätt, men roligt!

Fredagsförmiddagen påbörjades i Vasaparken men lek och skoj. Det var just denna vecka ”lekvecka” i parkområdet vilket betydde att det bland annat fanns stora pussel att lägga på marken och även utomhusspel. Efter vi varit i parken så gick vi ner till fotbollsplanen. Där hade vi lite övningar i tre olika grupper. Det var att samla poäng ( vilket barnen älskar i alla former ) genom att kasta ärtpåsar i rockringar med olika värde, styltgång och en där en tärning bestämde vad som skulle hända. Då det ju dags för det årliga Bamseloppet snart så vi körde en generalrepetition genom att springa hela varvet runt fotbollsplanen. Peppande och uppmuntrande tillrop gjorde att alla nöjda och glada kom i mål.

Som alltid så önskar vi er en trevlig helg. Varför inte ta en tur till skogen vid Karlberg och titta på den nya kojan!

Lotta, Madde och Thelma

En kommentar till “Bloggen vecka 36”

  1. Tack för tipset om vännerna i Kungaskogen, det ska vi lyssna på hemma också.
    Uppdragen på tärningen var särskilt uppskattade hos oss. Ser fram emot att komma och heja på Bamseloppet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *