Bloggen vecka 38

Hej och välkomna ännu en gång till lite spännande läsning. Nu har våra nyinskolade barn varit här en tid och kommit in i våra rutiner och hittat tryggheten i både pedagoger och sina nya kompisar, och det känns förstås väldigt bra.


Senast när vi gick till skogen så passade vi på att använda oss av allt material som går att finna på marken för att skapa ett självporträtt.
Löv och gräs passar fint som hår, en svängd liten pinne kan bli antingen en glad mun, eller en ledsen beroende på hur man lägger den, småstenar blir fina ögon. Bara fantasin sätter gränser. När man kände sig klar så förevigade barnen själva sitt verk med hjälp av lärplattan. Sedan så fick materialet stanna kvar i skogen.

Vi har ju i vårt värdegrundsarbete tidigare under terminen både läst boken ”Vännerna i Kungaskogen” och även lyssnat till den på vilan. Då boken tar upp viktiga frågor som hur man bör vara en bra vän och hur det går bra att samarbeta för att lättare lösa olika problem.
När Brunbjörnsgruppen träffades senast så blev det dockteater där sagan spelades upp igen. Efteråt så applåderades det, som på en riktig teaterföreställning. Vi pratade och reflekterade över om vad det var som hände i skogen egentligen.
Varför kunde inte Snick och Snack bygga klart kojan?
Hur kom det sig att Raffe Räv inte ville låna ut sina verktyg?
Varför var Bitis ledsen?

Efteråt fick barnen själva återberätta sagan och spela teater med handdockorna.

Varje vecka så har vi ju något som vi kallar för veckans kompis. På måndagen på samlingen så berättar vi vem det är. Men innan det blir klart vem det är, så beskriver vi barnets egenskaper och intressen, t.ex
Personen vi söker tycker mycket om yngre barn.
Personen är intresserad av att lära sig bokstäver.
Personen är hjälpsam.

Är det fortfarande svårt att identifiera personen så ger vi ledtrådar i stil med; personen har två syskon, personen bor nära förskolan.

Veckans kompis har till uppgift att ta med sig några böcker hemifrån som vi sedan läser på boktipset, som vi har varje eftermiddag innan mellanmålet. Veckans kompis hjälper också till runt fruktstund och vid samlingen. Även de ärofyllda uppdragen att stå först i ledet när vi samlat ihop oss för att gå, att ropa ” Alla björnar är ni klara” och sist men inte minst trycka på knappen för att komma ut i trapphuset och på gatan.

För att synliggöra VEM det är som är veckans kompis så får personen ha en tavla på väggen där namnet skrivits och med ett foto som hen tagit på sig själv.

I tisdags uppmärksammade vi internationella fredsdagen genom Pinwheels for peace. Det var dags att se om våra egentillverkade vindsnurror verkligen fungerar. Är ståltråden tillräckligt stark? Kommer det vara tillräckligt med vind? Kommer pappret hålla?
Tillsammans får vi iväg till Vasaparken, ett riktigt färgglatt led med alla snurror. Vi fick många nyfikna blickar på vägen. Väl framme planterade vi ner våra snurror i marken och ställde oss i en ring runt dom. Vi sjöng våra kompissånger som vi tränat på.

Sen tog vi våra snurror med oss uppför backen för att sedan springa ner i full fart. Eftersom det var en ganska vindstilla dag behövde vi springa fort.

Idag fredag kom äntligen dagen då det var dags för vårt årliga Bamselopp. Vi har under några fredagar nu tränat inför detta lopp. Oj så laddade vi var.Vi började med att värma upp kroppen för att inte skada oss.

Sen var det de yngre björnarnas tur att ställa sig bakom startlinjen. De äldre barnen ställde sig vid sidan för att heja på våra kompisar.

Sen var det vår tur att springa. Vi ställde upp oss vid startlinjen och väntade på att startsignalen skulle komma. På era platser, färdiga, spring….

Efter loppet blev det medaljutdelning till alla löpare.

Det var allt för denna gång. Ha en härlig helg!

Lotta Madde Thelma

3 reaktioner till “Bloggen vecka 38”

  1. Tack för veckans blogg! Som vanligt så givande att få ta del av allt barnen fått göra under veckan som gått. Trevlig helg!

  2. Roligt att läsa om vad veckans kompis får göra. En hel del har kommit fram hemma, men inte riktigt alla ärofyllda uppdrag. Skulle det vara möjligt att vi föräldrar får information om att vilket barn är veckans kompis veckan innan i veckobrevet på Tyra eller annat lämpligt sätt? Så vi föräldrar inte missar att skicka med böcker.

    Roligt också att se bilder och höra om Pinwheels for peace och Bamseloppet! Båda härliga favorittraditioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *