Ännu en vecka har passerat på förskolan och vi har märkt på barnen att de lagt märke till att det inte dröjer allt för länge innan det är jul. Det pratas en hel del om julhelgen och om alla som ska träffas, och sist men inte minst om hur himla många pepparkakor som kommer att ätas. Att det är just pepparkakorna som står i fokus beror förstås på att vi nu lagt sista handen vid vårt pepparkaksbygge som sedan kommer att kunna beskådas på ArkDes årliga pepparkaksutställning. Det är en tradition vi har på Björnen, att vara med i denna fantastiskt kreativa utställning. Vi har samtalat med barnen runt det ord som ArkDes bestämt att pepparkaksbygget ska symbolisera. Årets ord är TILLSAMMANS och de har fått delat med sig av sina tankar.
-Man kan vara tillsammans med bara en katt eller med många människor.
– Alla människor på planeten är ju tillsammans.
-Om man leker med några så är man tillsammans.
Gå gärna in och rösta på bidrag nummer 71!

I skogen denna vecka så hamnade vi på ett annat ställe än där vi brukar att vara. Terrängen där var lite annorlunda med lite större stenar där fantasin flödade friskt. Skulle ni fått höra att någon har ramlat ner för ett stup, så var det i de vuxnas verklighet en liten bergsknalle där det gick bra att åka rutschkana ner. Det är underbart att få vara en del av barnens fantastiska fantasivärld!
Undervisningen i skogen kretsade denna vecka runt bark från tall och näver från björken. Vi samlade både sorterna och jämförde hur olika de var. Vi pratade också om varför barken och nävern finns och barnen visste att det var för att skydda trädet. Lite lika som människans hud. Efter detta så fick vi olika uppdrag som gjordes med hjälp av den stora tärningen, såsom att leta efter tallbarr, rönnbär och små pinnar. Samarbete är viktigt för att klara uppdraget på en bestämd tid, och det är vi bra på!

I våra projekt har vi fortsatt även denna vecka i samma uppdelning och inriktning som förra veckan. Vi som programmerade med hjälp av robotar och programmeringsappar förra veckan, har fortsatt denna veckan i teknikens anda då vi har använt kameran i iPaden för att skapa iMotion filmer.
Vi började med att skapa tredimensionella figurer som skulle agera karaktärer i filmerna.
När dessa var klara, tittade vi på ett avsnitt av Pingu samt ett litet filmklipp vi pedagoger satt ihop för att visa och tydliggöra vad stop motion teknik är för något. Och för er som inte vet så är stop motion en av tre huvudsakliga animationstekniker. Den bygger på enbildstagningar av figurer och miljöer som successivt flyttas/byter ställning mellan tagningarna. Det är lite klurigt att arbeta med denna teknik när man är ivrig och glömmer bort att det gäller att ta små steg och fota varje sekvens. Men väldigt kul blev det!


När filmerna var klara fick barnen visa upp sina filmer för varandra.
Vi fortsatte även att prata om datorns språk och att det från grunden består av ”0:or” och ”1:or” som tillsammans i olika kombinationer får en betydelse som vi människor förstår. För att illustrera detta tog vi fram det binära matematiska systemet över alfabetet. Med hjälp av korta ord och bilder fick de skriva orden i 0:or och 1:or. Tänk att ordet ”apa” blev ”0100 0001 0101 0000 0100 0001”. Hur långt blev då inte ett av barnens namn bestående av sex bokstäver?!? ”- mitt namn blev suuuperlångt, titta”

I projektgruppen som förra veckan tillverkade sina sprattelgubbar (som numera går under namnet sprattelkroppar, enligt barnen) så har vi fortsatt att utveckla dessa. Genom att lägga till IKT med hjälp av en app som heter
Wonder Painter 3D så har vi lyckats att få våra figurer att röra sig och även t.ex hålla i en blomma eller i en mobiltelefon. Dessa ritas då av barnen och läggs till i bilden. Prova gärna då både barnen och vi vuxna tyckte att det var ett roligt verktyg.


För att benämna våra yttre kroppsdelar , och samtidigt öva på bokstäver och finmotorik utmanade vi barnen i att skriva lappar som skulle sitta på väggen med ”sprattelkropparna”. Vi visste att intresset för språk och att skriva var stort men att det var SÅ stort kom som en rolig överraskning. Även Isbjörnarna satt länge och väl och skrev de längsta orden om och om och om igen.

Som avslutning av denna projektgrupp hade vi en stillsam stund med en kort yogasaga. Vi lärde oss fem olika positioner och lyssnade på stillsam musik samtidigt som vi kopplade av i skenet av små batteriljus. Vi avslutade med att dricka varm saft som ett alternativ till te.

Efteråt utvärderade vi dessa fyra gånger och det var roligt med sångerna, yogan och att använda appen som gjorde att sprattelgubben rörde på sig. Det var däremot lite jobbigt att göra hål med spiken i sprattelgubben.
På gympan har vi de senaste veckorna tränat på en lek som heter ”Flaggan” eller ”catch the flag”. Barnen delas in i två lag. Sedan gäller det att försöka ta det andra lagets flagga utan att någon hinner kulla dig. Blir du kullad får du gå till fängelset och där får du stå tills någon av dina kompisar kommer och räddar dig. Om någon i laget lyckas knycka det andra lagets flagga gäller det att snabbt springa över med den till din sida, lyckas du med det får ni poäng.

På lördag den 20:de november är det Barnkonventionens dag, vilken vi såklart vill uppmärksamma då vi jobbar med konventionen om barns rättigheter med barnen. Den här veckan har det därför tillverkats armband.

Varje färg i armbandet representerar en viktig artikel i FN:s barnkonvention. Den gröna pärlan representerar artikeln ”Alla barn har rätt till sitt eget namn.” Den lila är ”Alla barn har rätt att säga vad de tycker”. Barnen blev väldigt stolta över sina armband.
Det var allt för denna gång
Lotta Madde Thelma
Fantastiskt att läsa om vilka fantastiskt kreativa dagar ni har tillsammans med barnen ❤️