Hej alla bloggläsare,
Så kom äntligen dagen så vi kunde hoppa på bussen för att ta oss till skogen. Vi kämpade dock oss dit till fots i förra veckan, men det är allt lite skönt att åka buss ( i alla fall hem då benen är trötta).
Det var till Lill-Jan-skogen vi tog oss och till en ny plats där. Några ( kanske troll eller folk från stenåldern ? ) hade gjort en jättestor koja med uteplats som var så inspirerande att leka i. En koja kan ju förvandlas till i princip vad som helst och det är ju bra!

Som så många gånger tidigare så hade vi tagit med oss våra potatisskalare så det var många som ville tälja sig en pilbåge eller någon typ av verktyg.
I början är det inte helt lätt att tälja men med lite kontinuerligt övning så får man in snitsen.

Att vi jobbar mycket med bokstäver och ord avspeglar sig även i skogen också. Tänk att det finns så många olika bokstäver man kan göra med bara två pinnar.
– Titta, det blir V, och X och L och T kan man ju göra också. Coolt!
Forskargruppen som jobbar med stenåldern har denna vecka gjort bokstäver i sten och av pinnar som tillsammans bildar ordet STENÅLDERN.
Dessa sitter nu ovanför utställningen med kojor, människor, verktyg, djur, grotta och det absolut viktigaste i mitten, nämligen elden.
Vi började veckans undervisning med att samlas runt vår egen eld och pratade om hur det kom sig att elden blev den naturliga mötesplatsen för människor som levde på stenåldern.



Forskargruppen som jobbar om sagor och troll har den här veckan pratat om ord som blir till en mening och sedan blir just en saga. Vi lär oss att en bok med text och ord kallas bilderbok. Vi läste boken ” Trollskogen allra bästa vänner”

Sagan handlar om två troll som är tvillingar och bästa vänner. Ena trollet äter flugsvamp och det är även farligt för troll så trollet svimmar. Nu ger sig tvillingsystern iväg för att leta efter bär till en trollbrygd som behöver göras så att tvillingbrodern ska bli frisk igen. Som tur är slutar sagan lyckligt och trollet mår bra efter att den druckit trollbrygden.
Efter sagan fick barn rita med hjälp av akvarellpennor, vad de ville från sagan. Det blev svampar, bär och många troll i härliga färger.
Att använda akvarellpennor var något nytt för många av oss. Vi kallade pennorna för ”magiska pennor” därför det blev som magi när vi tog penseln med vatten på det vi ritat. Så fina färger. När det målats klart fick barnen välja ett ord som de själva fick skriva till sin bild. Vi kopplar ihop det visuella till eget skapande och egen skrift på ett för barnen meningsskapande och lustfyllt sätt.

Dessa härliga målningar sitter på väggen för beskådning.
Denna vecka har vi fördjupat oss i bokstaven C. Just nu lär vi oss om begynnelsebokstav. Vi nämner ord som börjar på bokstaven C. Vi pratar om sammansatta ord som tillsammans bildar ett nytt ord som till exempel cirkuselefant och cykelpump.
Även denna vecka sjunger vi ur Majas alfabetssång, där en champinjon står i fokus. Vi övar på hur ett C kan uttalas på flera sätt. Vi tittar på ”Bästa bokstav”. Veckans kompis har skapat ett pappers C i form av en citronfjäril. I Mars ska vi gå på teater, som handlar om alfabetet.

I femårsgruppen har vi under två veckor pratat om klockan. Vi har lärt oss skillnaden på en digital och en analog klocka. Vi lär oss vad de olika visarna heter och hur många sekunder en minut är. Varför är det bra att kunna klockan? Barnen har sedan gjort egna klockor.

Vi har tränat på hel och halv timme. Tillsammans spelade vi ett klockspel där det gällde att para ihop rätt klocka med rätt tid på dagen, morgonen, mitt på dagen, eftermiddagen eller kvällen.

Vi kommer fortsätta vårt arbete med klockan nästa vecka.
Det var allt för denna gång, ha nu en riktigt fin helg!
Inkan, Lotta och Madde