Bloggen vecka 8

Vi hade nog börjat misströsta lite. Skulle vi inte få någon härlig snö här i Stockholm i år? Men ibland så är vädergudarna på vår sida och äntligen ligger snön i backen! Nu får den gärna ligga ett tag till.

Forskargruppen som håller på med jordens tidslinje, har nu kommit in på den sista delen av stenåldern. Smyckena som tillverkades tidigare har nu trätts upp på band.
– Men i verkligheten var det ju senor från djur man använde, kommenterade ett barn, då vi lärt oss detta.
Några barn hade valt att göra halsband med tänder på medan andra gjorde runda plattor som sedan dekorerades med rött, grått och brunt, det vill säga i de färger som lera finns i.

Nu lämnar vi stenåldern för att istället kasta oss fram i tiden och hamna på vikingatiden. Att vi har valt att göra detta beror (förstås) att vi har sett ett stort intresse av just vikingar och den tid de levde i hos barnen.
Så som en intressant start på detta delprojekt i vårt större projekt (jordens tidslinje) så valde vi att åka med Grizzlybjörnarna till The viking museum på Djurgården.
Det första som mötte oss var ett stort vikingaskepp där vi kunde se hur de kunde sitta och ro. Vi kunde också se utsmyckningarna i form av drakar som fanns längst upp på båten.
Därefter gick vi och tittade på en halv glob som visade på var vikingarna bodde och till vilka ställen de reste.

När vi sen fortsatte så fanns det mycket att lära sig om hur människor bodde på den tiden, vad de hade för kläder och att de använde sig av runor då de skrev. Alla som ville fick också prova en vikingahjälm.

Vi avslutade besöket, för de som ville, med att åka ett tåg som tog oss med på en resa ihop med en man från vikingatiden vid namn Harald . Lite läskig men spännande!
Nu kommer vi alltså att jobba med vikingar under en tid framöver.

Gruppen som forskar om Troll pratade om vad trollen tyckte om för något och vad dom gör om dagarna och kvällarna. Vi ser dom ju aldrig och ingen känner något troll. Vi kom fram till att dom älskar allt som glimmrar och glittrar. Barnen fick då höra sagan om trollen som ville ta sig in till Bergakungens sal, för de visste att det fanns mycket fina glittrande och guldiga föremål där inne… men skulle de våga gå in… Hux flux blev vi alla små troll som tillsammans smög vi oss längre in i skogen, och där, där var berget där Bergakungen bodde. Vi kom fram till den stora porten och när vi gläntade på dörren hördes musik.! Gissa vilket musikstycke vi lyssnade till?!? Jo, den norske tonsättaren Griegs, Bergakungens sal. Tysta tysta smög vi in och rörde oss till musiken. I början smygandes långsamt, sen blev vår dans och rörelser lite snabbare och tillslut rörde vi oss yvigt och snabbt tills vi i slutet föll ned på golvet och blev till förstenade troll då Bergakungen kom. Lyssna till musiken! Jo, en å annan glittrande glimmande skatt tog vi med oss. ( fick tyvärr inga foton för jag levde mig med i storyn och dansade med barnen). När vi dansat färdigt samlades vi för att äta lite ”mat”. Det bjöds på orm, råtta och groda ( banan, päron och äpple)

Appropå grotta, Trollens grotta tog form under härliga och ganska kladdiga former, men vad gör det när energin och lusten finns?!? Vi delade in barnen i fyra grupper. Varje grupp ansvarade för respektive del av kartongen och såg till att den blev målad.

Trollen i skogen ville gärna ha hjälp med att plantera nya träd, så vi tänkte att de skulle bli glada för äppelträd. Sagt och gjort, de gjorde vi. Plantera äppelkärnor gör vi titt som tätt hos oss på Björnen.

Vi fick som sagt var härlig snö som låg kvar så vi passade på att åka madrass och stjärtlapp i backen i Vasaparken i veckan. Det är roligt att se att alla barn tycker det är härligt att få slänga sig ut och visa upp sina nya konster. Vi pedagoger åker förstås också, men kör inte med så våghalsiga tricks. Se upp i backen 7 hål i nacken😅

Vi har även passat på att göra ett litet snöexperiment den här veckan eftersom det kom lite snö. Vi skapade ett snömonster tillsammans.

Monstret har flera huvuden och en stor morot till näsa och pinnar till armar. Många ögon och dubbel kropp. Vi ställde monstret inne på förskolan i ett tråg. Vad tror ni händer med monstret i natt?
Alla barn var övertygade om att det skulle smälta, men hur snabbt det skulle går var vi osäkra på. Skulle det vara lite kvar av monstret när vi kom till förskolan dagen efter? Vi skulle alltså filma snömonstret under natten för att se vad som händer.

Vi använder oss av appen imotion och tar en bild på monstret var trettionde minut hela natten.

När vi kom på morgonen hade monstret blivit till vatten 💦

Idag har vi haft skridskoavslutning tillsammans. Tänk vad vi har lärt oss mycket den här skridskosäsongen. Vi kan åka fort, baklänges, vi kör slalom, åker köttbullen, gör bubblor och pannkakan. Vi har haft fallskärmen med oss på isen och gjort olika samarbetsövningar. Vi har lekt lekar som ”alla ekorrar byter bo”, ”kinesiska muren” och ”vem är rädd för trollmadam Bettan”. Idag lekte vi Pomperipossa på isen. Det är så roligt att se barnens glädje, kämpaglöd och utveckling på isen.

Det var allt för denna gång😊

Trevlig helg,

Lotta & Madde



2 reaktioner till “Bloggen vecka 8”

  1. Underbart att läsa beskrivningarna av hur barnen dansar till Bergakungen, lär sig om vikingar och åker pulka och skridskor! Bra att veta att vikingatemat fortsätter ett tag, då försöker vi som missade det gå dit någon helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *